5 tips-uri legate de siguranta in bucatarie, pentru copii

Am scris deja despre cum poti sa iti inveti copilul sa foloseasca un cutit in siguranta, la bucatarie. Astazi te ajutam sa iti clarifici cateva reguli legate de siguranta in preajma aragazului si a blatului de lucru, pentru ca experienta de a gati in prezenta celui mic sau de a-l lasa sa te ajute la fata locului sa nu fie un motiv de ingrijorare, ci unul de distractie! In plus, regulile impuse clar in bucatarie ii ajuta pe copii sa fie disciplinati de mici si, daca invata aceste elemente de baza din copilarie, le va fi foarte usor sa gateasca cu pasiune pentru ei, cand cresc mari.

  1. Cere intotdeauna voie unui adult. Copiii cresc repede si devin independenti, dar invata-i sa iti ceara mereu voie tie sau altui adult din casa, inainte de  a deschide frigiderul si a lua ceva singur, a incerca sa aprinda aragazul si sa faca singur o omleta. In functie de varsta pe care o are, va ajunge sa le faca singur, in timp, dar la inceput trebuie supravegheat mereu de un adult.
  2. Spala-te pe maini. Manutele mici sunt pline de germeni! E foarte important ca cei mai mici membri ai familiei sa invete ca atunci cand intram in bucatarie, trebuie sa avem manutele curate, inainte de a a atinge orice mancare, aliment sau obiect electrocasnic.
  3. Curata in timp ce gatesti. Ca sa pastrezi bucataria curata, invata-ti copilul (aratandu-i prin exemplul personal) ca trebuie sa curete orice mizerie pe traseu, sa spele bolurile pe masura de ce murdaresc si ca asa ajungi, ca dupa ce ai facut un tort de la 0, sa ai fosrte putin de curatat la final.
  4. Foloseste manusile/un prosop pentru vasele fierbinti. Farfuriile sau vasele fierbinti sunt un pricol real in bucatarie, deci este vital ca cei mici sa invete de la inceput sa isi protejeze pielea de lichide și recipiente periculoase. Ii poti cumpara puiului tau un set de manusi colorate, special pentru el, pentru a fi entuziasmat ca le foloseste.
  5. Intreaba inainte de a face ceva. Copiii au tendinta sa linga orice aluat si sos de pe spatule, de pe degetele proprii sau de pe farfurii. Pentru a nu ingera ingrediente crude, invata-i sa te intrebe inainte daca respectivul aliment e comestibil. In plus, vor invata sa nu se raneasca pentru ca au atins ceva fierbinte, ascutit sau alunecos: daca te intreaba inainte si iti urmeaza indicatiile, vor fi in siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.