Bebe se teme de baie? Exista solutii!

Baita de la finalul zilei poate fi un moment distractiv, in care parintii isi petrec timpul alaturi de cel mic, stropind cu apa toata baia si povestind despre delfini si ratuste. Pana intr-o zi, in care bebe nu mai vrea sa intre in cada si plange de mama focului… Aparent, nu s-a schimbat nimic in rutina, ii faceti baie la aceeasi ora, in acelasi stil, dar cel mic a inceput sa se teama de apa. Cititi sfaturile de mai jos, abordati problema cu rabdare si incurajati-l pe cel mic sa faca din nou baie fara frica!

Luati o pauza. Bebelusii nu au nevoie neaparat de baie in fiecare zi, deci puteti face o pauza de la baita, poate asa se va rezolva problema. Cand reluati baia, puneti-l pe cel mic in cada goala si inconjurati-l de castroane/pahare de plastic colorate, incurajandu-l sa se joace cu apa din acestea si abia dupa ce a inceput sa se distreze adaugati putina apa calda. Puteti intra in cada cu el si il puteti tine in brate, pana cand merge totul ca uns. Cantati si jucati-va impreuna. Cand sta din nou cuminte la baita, felicitati-l si incurajati-l.

L-a speriat ceva? Ce? Este foarte posibil ca motivul sa fie acela ca s-a speriat de ceva: a avut un accident in cada, a alunecat poate, i-a intrat sampon in ochi, se teme de gaura de la scurgere, apa a fost prea fierbinte/rece data trecuta. Dupa ce ati identificat motivul fricii, indepartati-l din peisaj: folositi un covoras antiderapant, lasati-l sa poarte ochelari de inot, pentru protectie, scoateti dopul de la cada abia dupa ce l-ati scos pe bebe din ea.

Schimbati rutina. Daca nu merge nici asa, poate puteti schimba ora de baie. (incercati sa il spalati dimineata, nu seara). Sau locul: incercati sa il spalati la dus, nu in cada (unii bebelusi nu suporta sa fie stropiti pe fata, dar nu au o problema cu apa care cade de sus). S-ar putea sa se calmeze astfel si sa rezolvati problema.

Lectii de inot? Poate daca mergeti la inot alaturi de el, ii trece frica. Exista cursuri speciale pentru bebelusi, care ii ajuta sa se simta confortabil in apa, determinandu-i sa-si foloseasca reflexul natural de a-si deschide ochii si a-si inchide gura cand sunt scufundati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.