Cand (si pana cand) folosim inaltatorul auto?

Codul Rutier romanesc spune ca toti copiii pana la 3 ani si sub 1,35 m inaltime trebuie sa foloseasca in masina un dispozitiv de fixare in scaun (altfel risti o amenda). La peste 1,35 m inaltime, cei mai mici membri ai familiei trebuie sa stea pe bancheta din spate, in dispozitiv de fixare sau folosind centura de siguranta. Dar ce fel de dispozitiv de fixare? Daca la copiii mai mici scaunul auto este clar alegerea facuta de parinti, de la ce varsta ii mutam in inaltatorul auto (booster)? Atentie, nu inseamna ca daca piciul are 1,36 m facem imediat mutarea!

Raspunsul corect este urmatorul: daca cel mic incape in continuare in scaunul auto, prins cu centura in 5 puncte, lasati-l acolo! Daca puteti raspunde „Da” la toate intrebarile de mai jos, il puteti muta pe cel mic intr-un inaltator auto:

  • Sta pe bancheta din spate, prins in centura de siguranta peste piept si burta, fara ca aceasta sa ii deranjeze?
  • Cantareste cel putin 18 kg?
  • Are minimum 4 ani?
  • Sta linistit pe intreaga durata a drumului, fara a se agita, a umbla la centura, a se agita in masina?

Nu uitati, copiii trebuie sa foloseasca inaltatoare auto, pentru ca fara ele centura nu li se potriveste bine si risca sa fie raniti in caz de accident (centura trebuie sa se sprijine pe oase tari din corp – clavicula, stern, pelvis – nu pe zone moi). Un studiu american din 2003 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12783914?dopt=Abstract) a descoperit ca – intre 4 si 8 ani – copiii aflati in inaltatoare au cu 59% mai putine sanse de a fi raniti in accidente auto decat copiii de aceeasi varsta care poarta doar centura!

Repetam, un copil trebuie sa foloseasca inaltatorul pana cand i se potriveste perfect centura de siguranta pentru adulti! Efectuati, inainte de a renunta la inaltator, urmatorul test, pentru a fi siguri 100% ca faceti schimbul la momentul potrivit – daca raspunsul la toate aceste intrebari este „Da”, puteti renunta la inaltator si pastra doar centura masinii:

  1. Sta pe bancheta cu spatele sprijinit drept de spatar, fara a-si trage fundul in fata?
  2. Sta cu genunchii flexati comod, exact la marginea banchetei?
  3. Centura de siguranta ii trece peste umar, intre gat si brat?
  4. Partea orizontala a centurii ii atinge coapsele, trecand peste solduri?
  5. Poate copilul sa stea in aceasta pozitie, linistit, tot drumul?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.