Cum stabilesti un program fix pentru bebe?

Bebelusii au nevoie de stabilitate, de o rutina clar stabilita legata de hranire, odihna si joaca, de care sa se tina ambii parintii (si bunicii, daca va ajuta si acestia sa aveti grija de ei). Astfel, cei mici nu au parte de stresul schimbarii, voi evitati haosul si totul va fi mai usor si pentru parinti, si pentru copil. In acest scop, am strans laolalta o serie de sfaturi ajutatoare:

  • Stabiliti un orar clar. E important sa va tineti de acelasi program zilnic (stabilit in prealabil, de comun acord, si afisat la vedere, in casa), cand vine vorba despre bebe.
  • Diferenta noapte-zi. La 4 – 6 saptamani, acesta trebuie sa perceapa diferenta intre zi si noapte: in fiecare seara, dupa baita, imbraca-l in pijama, redu lumina din camera lui si da-i sa bea lapte, inainte de a adormi la tine in brate (chiar daca se va trezi iar, pentru o noua masa, va invata ca seara e intuneric, face baie si doarme). La 3 – 4 luni, va avea o rutina clara, va sti deja cand e obosit seara ca urmeaza somnul si il poti pune in patut treaz, pentru a adormi singur. Rutina zilnica va decurge simplu, daca cea nocturna e clar stabilita, spun specialistii, mai ales daca ziua casa e luminata si e un spatiu in care ne jucam si suntem activi.
  • Invatati sa fiti flexibili. Oricat de bine aveti stabilit programul zilnic alaturi de bebelusul vostru, inevitabil vor aparea modificari, intreruperi, evenimente speciale. Dar incercati sa pastrati sistemul stabilit in restul timpului.
  • Nu uitati de orar cand planificati ceva. Daca cel mic trebuie sa ajunga la medic sau daca ati stabilit o iesire in oras, la prieteni care au copii, pentru o sesiune de joaca ad-hoc, nu uitati sa stabiliti aceste intalniri avand in vedere rutina zilnica a copilului vostru. Astfel, va fi odihnit si fericit, nu obosit, flamand si plangacios…
  • Ajustati pe traseu. Bebe va creste si, odata cu asta, isi va schimba rutina: in perioadele de crestere ii va fi mai des foame, va dormi mai mult sau poate se va trezi din nou noaptea; cand va incepe diversificarea alimentara, va fi o noua mancare de peste:). Ajustati-i programul daca vezi ca nu revine rapid la cel initial si modificati-l cand cel mic creste si are alte nevoi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.